Wereldwinkel Leiden, één van de grotere wereldwinkels in Nederland, heeft een nieuw interieur gekregen volgens een nieuw concept. Studio Überdutch werkte samen met KREUK architectuur en Jan Gogelein om dit vorm te geven. De merkwaarden van de wereldwinkel zijn hetzelfde gebleven, de winkel heeft een metamorfose ondergaan. Een interieur waarin de producten en de boodschap centraal staan: FAIR dichtbij.

interieur, architectuur, ontwerp, samenwerking, monument

Merkwaarden Wereldwinkel Leiden samengevat in een wordle.

 

interieur_Wereldwinkel_Leiden_DSC5568

Deze op maat gemaakte wereldkaart hangt centraal in de winkel achter het kassameubel. Het raster biedt plaats voor foto’s van de mensen achter de producten uit de landen waar de FAIR trade producten vandaan komen.

 

interieur, architectuur, ontwerp, samenwerking, monument

Doordat de vakken in deze kast van ondiep naar dieper en weer terug verspringen krijgen verschillende bijzondere FAIR trade producten een eigen plekje om zich te presenteren. De vorm komt voort uit de routing, maximale opbergruimte en een warme toon naast de in hoogte verstelbare kasten aan de andere zijde in de winkel.

 

interieur, architect, ontwerp, samenwerking, monument

De foodcorner is in een hoek van de winkel gelegen en heeft een eigen sfeer en uitstraling met aan de horizon de plantages. Een groot uitrijdbaar opbergmeubel biedt plaats voor de voorraad en dient als tribune om grotere producten of series op te presenteren. In de ruimte is het ook mogelijk presentaties te geven door de tribune als zitmeubel te gebruiken, op de tegenover gelegen wand is een beeldscherm geplaatst.

 

interieur, architect, monument, transformatie

De verrijdbare meubels bieden veel flexibiliteit, net als de in hoogte verstelbare kasten. De combinatie van de materialen eiken, wit metalen rekken en betonlook bladen bieden een rustige basis met veel presentatieruimte aan de kleurrrijke winkel. Lange lichtlijnen met led benadrukken de lengte van de winkel en lichten de producten goed uit.

 

Fotografie: © Maarten Fleskens